Hvordan står det til med munnhelsa?

En sunn munn er viktig for hele helsa. 20. mars er verdens munnhelsedag. Klinikkleder Eline Juel Bjørkevik og tannpleier Berge Leivestad ved Drammen Tannklinikk gir deg råd om hvordan du best kan ta vare på munn- og tannhelsa di.

Sist endret:

Munnen brukes til å spise, drikke, smake, tygge, snakke, puste osv. Siden vi bruker munnen til så mange ting, kan problemer med tenner eller munnhule påvirke hverdagen og helsa i stor grad.

Puss, puss så får du en suss

Tannpleier Leivestad står inne på et tannlegerom med en modell av tenner i hendene.
Det viktigste man kan gjøre for å forebygge sykdom i tenner og munnhule er å begrense sukkerinntaket, velge vann som tørstedrikk og vær nøye med tannstell morgen og kveld, forteller tannpleier Berge Leivestad.

Tenner hos voksne skal vare hele livet, og som med andre sykdommer er det aller best å forebygge sykdom i munnen og tenner.

Grundig tannpuss morgen og kveld, og bruk av tanntråd, forebygger alt fra hull til sykdom i tannkjøttet. Fordi det ofte kan være vanskelig å oppdage tidlige tegn til sykdom i egen munn er det anbefalt å gå til regelmessig kontroll til en tannklinikk. Tannleger og tannpleiere gir også gode råd om hvordan du bør ta vare på tennene dine.

– Hvis du slurver med tannpussen og utvikler sykdom i tenner og tannkjøtt kan du få smerter, vansker med å spise og det kan gå utover både fysisk og mental helse. I noen tilfeller kan sykdom i munnen utvikle seg til alvorlige tilstander, så det gjelder å følge godt med på tannhelsa si, sier tannpleier Berge Leivestad.

Det viktigste man kan gjøre for å forebygge sykdom i tenner og munnhule er å begrense sukkerinntaket, velge vann som tørstedrikk og vær nøye med tannstell morgen og kveld.

Karius og Baktus

Visste du at Thorbjørn Egners tanntroll ikke har tilfeldige navn?

Navnene deres peker mot det som heter kariesbakterier, som er det som gir deg hull i tennene. Munnen er full av mange typer bakterier, der noen er “snille” og passer på miljøet i munnen på samme måte som at man har snille bakterier lenger ned i tarmsystemet. Noen bakterier er sykdomsfremkallende og kan gi hull eller betennelser.

Ved ubehandlet sykdom i tenner kan man få redusert tannkvalitet, det kan bli vanskelig å tygge og det kan medføre smerter i tenner og tannkjøtt.

Infeksjoner i tenner og tannkjøtt kan gi alvorlig sykdom hvis bakterier kommer inn i blodbanen og kan gi infeksjon på hjerteklaffer. Andre sykdommer som åreforkalkning, slag og diabetes kan også knyttes til bakterier i munnhulen.

Det er derfor ekstra viktig å sørge for god munnhygiene og best mulig tannhelse hele livet!

Gode råd for god munnhelse

1. Begrens sukkerinntaket gjennom mat og drikke.

  • Ikke søtt støtt. Å begrense godteriet til lørdagsgodt er en god vane.

2. Vann er den beste tørstedrikken.

  • Husk at juice og sukkerfri drikke også inneholder syre som er skadelig for tennene.

3. Puss tennene to ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem

  • Ikke skyll ut etter pussen, da virker fluoren lenger
  • Skyllevæske eller tabletter med fluor er for den som trenger litt ekstra, og brukes etter anbefaling fra tannlege eller tannpleier
  • Barnas tannhelse er foreldrenes ansvar, og barn bør få hjelp til tannpussen opptil 10 år

4. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste mellom tennene

5. Spis regelmessige måltider og unngå småspising mellom måltidene

  • Småspising utsetter tennene for konstant sukker og syre, og øker risikoen for karies og syreskader

6. Besøk tannhelsetjenesten regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling

  • Jevnlige kontroller kan avdekke alvorlig sykdom og er en god investering, ikke bare for munnhelsen, men for den generelle for helsa
En modell av en munn som viser hvordan man skal pusse tennene riktig.
Puss tennene to ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem, er et av flere råd fra tannpleierne..

Hvorfor er det så dyrt? Og finnes det tilskuddsordninger?

Når du går til legen, sykehuset eller får tjenester fra kommunen koster dette lite eller ingenting for deg som pasient, fordi staten eller kommunen dekker regningen. Tilskudd til tannhelse er litt annerledes, der en større del av regningen dekkes av pasienten selv.

I en tid med presset personlig økonomi kan det tenkes at flere dropper nødvendige tannlegebesøk, fordi pengene kanskje ikke strekker til. Hvis du venter for lenge med behandling kan resultatet bli dårligere tannhelse, og det kan bli veldig dyrt.

Tannbehandling til voksne:

Som hovedregel må voksne betale utgiftene til tannbehandling selv hos privat tannhelsetjeneste. Men det finnes noen tilstander der folketrygden, via Helfo, dekker deler av utgiftene til behandling.

Tannlegen/tannpleieren skal vurdere om du faller inn under noen av tilstandene som kan gi rett til stønad fra Helfo.

Eksempler på tilstander som dekkes av Helfo er periodontitt (tannkjøttbetennelse), alvorlig grad av munntørrhet, delvis dekning til tannregulering og flere.

Har du dårlig råd, kan du søke NAV om støtte til tannbehandling.

Tannbehandling til barn, psykisk utviklingshemmede og til personer som bor på institusjon eller hjemmesykepleier: 

Den offentlige tannhelsetjenesten gir tilbud om gratis tannhelsetjenester til barn og unge, psykisk utviklingshemmede og til personer som bor på institusjon eller mottar hjemmesykepleie i mer enn tre måneder.

Tannbehandling til rusmisbrukere: 

Rusmiddelmisbrukere som mottar tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven i tre måneder eller lengre og er under LAR behandling har også tilbud om tannhelsetjenester i den offentlige tannhelsetjenesten.

Tannlegebehandling til de med tannlegeskrekk: 

Tannbehandling for personer med tannlegeskrekk (odontofobi): Hvis du har sterk tannlegeskrekk eller har blitt utsatt for tortur eller overgrep, kan du ha rett på et tilrettelagt tilbud (TOO) fra den offentlige tannhelsetjenesten.

Tannbehandling for unge voksne:

Fyller du 19 eller 20 år i behandlingsåret, og går til den offentlige tannhelsetjenesten, må du betale 25 prosent av utgiftene selv.

Fra 1. januar 2023 har unge voksne fra det året de fyller 21 år, til og med det året de fyller 26 år, rett til et utvidet fylkeskommunalt tannhelsetilbud. Dette tilbudet innebærer at de betaler 50 prosent av fylkeskommunens egne takster for tannbehandling.

Aktuelle nettsteder: