Gallionsfigur

Sist endret:

Verket

  • Kunstner: Oddmund Raudberget
  • Tittel: Gallionsfigur
  • Materiale: Bronse

Kunstneren

Oddmund Raudberget (f. 1932) er en klassisk realist og arbeider i et konsekvent figurativt formspråk. Han er oppvokst i Sør-Trøndelag, men har sitt virke som billedhogger og maler i Drammen. Han er utdannet både håndverker, klassisk billedhogger og maler og studerte blant annet skulptur under Per Palle Storm ved Statens Kunstakademi i 1954-57. Håndverksbakgrunnen har vært nyttig i hans kunstneriske virke. Uansett materialvalg utmerker han seg ved teknisk dyktighet. Raudberget debuterte på Høstutstillingen i 1955 med skulpturen Guttehode (brent leire).

Hans interesse for tegning begynte tidlig. Helt fra 5-års alderen tegnet han portretter av folk, ikke fordi han ble oppfordret til det, men han hadde et behov for å utrykke seg gjennom å tegne og male. Han var også opptatt av å tegne dyr, og i sin billedhoggerkarriere har blant

annet små og store hestefigurer utgjort en stor del av hans produksjon. Mest kjent av disse er hans monument Traverhest (bronse 1981) på Bjerkebanen, Oslo. Raudberget har ellers en rekke offentlige arbeider og er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet og Norsk kulturråd. I godt voksen alder tok han fatt på malerkarrieren igjen etter et studieopphold hos sin venn og lærer Jan Sæther i Los Angeles på 1990-tallet. Siden det har han jobbet parallelt som maler og billedhogger.

Gallionsfigur viser en kvinnefigur som bærer et overflødighetshorn. Gallionsfigur er en figur på skip festet under gallionen, under baugsprydet på forstevnen. I overført betydning brukes betegnelsen gallionsfigur om en person som har en fremskutt stilling uten virkelig makt. Gallionsfigurene ble opprinnelig tillagt magisk betydning, men senere var de bare til pryd.

Overflødighetshornet er et symbol med opphav i gresk mytologi og er et klassisk motiv, særlig mye brukt i renessansekunst. Overflødighetshornet er et horn så overfylt at det spiller ut sitt innhold; som typisk er blomster, frukter, andre plantedeler og rikdomssymboler som mynter. Hornet har ofte form som et stort geitehorn og er et symbol på lykke, grøde, rikdom og overflod.