Sommerskulpturer i Svelvik

Drammen kommune, og tidligere Svelvik kommune, har gjennom mange år hatt et samarbeid med Norsk Billedhoggerforening om leie av skulpturer som utplasseres i det offentlige rommet i en avgrensa periode.

Hver sommer inntar et knippe skulpturer Svelvik sentrum til både glede og noen ganger forargelse. Lalla Carlsen har også denne sommeren fått selskap av flere spennende skulpturer i parken sin – noen med et figurativt uttrykk og noen med et mer abstrakt uttrykk.

Norsk Billedhoggerforeningen er en landsdekkende kunstnerorganisasjon og et kunstfaglig kompetansesenter for skulptur.

2023

Les om årets skultpurer og kunstnere:

Kunststunt

I år har vi fått en ny samarbeidspartner lokalt i Svelvik, med Bastø Fosen og bilferja Svelvik. Bilferjen går mellom Svelvik – Verket – Verket – Svelvik som spektakulært nok er Norges korteste bilferjestrekning – og den ferdes i farvann som er Norges nest sterkeste tidevannsstrøm. Den er bare slått av Saltstraumen ved Bodø.

Ferjeselskapet hos Bastø Fosen var veldig positive fra første henvendelse, og om bord møtte vi intet mindre enn verdens hyggeligste ferjemannskap som tok imot oss med åpne armer og superentusiasme til å være med på kunst-stuntet i forbindelse med årets «Skulpturer i Svelvik».

Stuntet går ut på at mannskapet om bord på bilferjen får selskap av et kunstverk, en liten skulptur, som vil være med dem på de mange ferjeturene i sommer. Kunsten vil nemlig få bosted ombord på ferja – og fast plass i trygge hender hos skipper i styrehuset. Der vil den være i kontinuerlig fart og bevegelse hver eneste dag, uke for uke, måned for måned.

Mannskapet og kunsten vil sammen:

  • trosse den strie Svelvik-strømmen
  • bli fraktet de snøtt 200 meterne over sundet
  • som tar knappe fem minutter
  • bli trygt manøvrert av skipperens stødige hånd på «rattet».

Kan være vil kunststuntet bevege både skipper og mannskap - Kan være vil den også lage litt bølger både til vanns og til lands.

«Bryst» av Jon Gundersen

«Gundersens strategi går ut på å koble autentiske ting fra sin naturlige kontekst og funksjon for siden å utforske dem integrert i et kunstnerisk kretsløp. I kraft av gjenstandenes nyetablerte tilstand, vil uventet og aparte meningsinnhold oppstå.»

Dette kan man trygt si oppstår med det løsrevne brystet som er totalt fjernet fra resten av kroppen og som skal få reise med Bastø Fosen fergeselskap frem og tilbake mellom Svelvik og Verket og omvendt, hver eneste dag, hele sommeren.

Hva vil det si å ha kunst til stede på fergen hver dag? Hva synes mannskapet om å ha kunsten stående hos seg? Synes de noe ulikt fra starten til slutten av sommeren? Eller – kommer det ikke til å få noen betydning? Vi kommer til å følge dette kunstverket som er plassert inne hos skipperen inne i styrhuset - og som egentlig ingen andre enn de som kommer inn i styrhuset får se. Men Gundersens skulptur vil, for en periode, bli en del av mannskapets arbeidshverdag, og vil bli formidlet til publikum på ulikt vis - slik at vi alle kan følge «Bryst» på dens ferd over fjorden.