Romfarer

Sist endret:

Verket

  • Kunstner: Solveyg W. Schafferer
  • Tittel: Romfarer
  • Materiale: Bronse

Kunstneren

Schafferer bruker sitt eget liv som utgangspunkt for sine skulpturer. Blant annet har drømmer gitt henne ideer og resultert i nye skulpturer som for eksempel Romfarer. I skulpturen har hun tenkt jorden som et verdensegg hvor det klekkes ut romfarere. Et slags «Tilbake til stjernene”.

Romfareren ble laget ganske tidlig i karrieren og stod opprinnelig på en sementsokkel som var uinteressant og nokså ustø. For noen år tilbake laget hun derfor en ny og mer spennende sokkel i bronse med sidene og toppflaten kledd med relieffer fra fem forskjellige kulturer. Bildene forteller om tidligere kulturers undring og forestillinger om stjernehimmelen, og om kulturbringere som skal ha kommet fra fjerne planeter. Alle relieffene har bilder funnet i antropologiske og arkeologiske verk og i bøker om universet.

Solveyg W. Schafferer (født 4. april 1928 i Østerrike) er utdannet fra Kunstskolen i Trondheim (1950) og Statens kunstakademi (1955). Hun er også cand.philol. fra Universitetet i Oslo i religionshistorie (1998). Hun debuterte på Høstutstillingen i 1951.

Hennes skulpturer er innkjøpt av offentlige og private instanser over hele landet. I 1959 flyttet hun inn i kunstnerkolonien Trolltun på Bøler etter å ha laget kunst på en 18 kvadratmeter stor hybel i Pilestredet. Det ga henne unike muligheter til å lage større skulpturer. I dag har hun over 100 verk plassert rundt om i Norge. Hun er særlig kjent for sine skulpturer med hverdagslige motiver i en lett forenklet figurativ stil. Hennes mange skulpturer av barn har blitt veldig populære og mange av den befinner seg i borettslag rundt omkring.