Og de nominerte er…

Forfatterne Steinar Opstad, Jo Eggen og Mona Høvring er nominert til årets Triztan Vindtorn poesipris. 29. januar kan du oppleve de tre på Drammen kulturhus, og 21. mars vil årets vinner bli presentert.

Sist endret:

Kulturminister Lubna Jaffery vil stå for utdelingen av den høythengende poesiprisen 21. mars under en høytidelig forestilling på Drammensbiblioteket.

Triztan Vindtorn poesipris har som formål å hedre lyriske forfatterskap av høy litterær kvalitet og skape økt interesse for norsk poesi. Poesiprisen ble etablert av Drammen kommune i samarbeid med Aschehoug Forlag og Den norske Forfatterforening. Den ble delt ut første gang i 2013, og i år skal en vinner utropes for tolvte gang.

De tre nominerte, Steinar Opstad, Jo Eggen og Mona Høvring, kan ta med seg prisen på 100.000 kroner og et grafisk trykk.

Les mer om Triztan Vindtorns poesipris.

bildecollage. Tre portretter  av to menn og en dame.
NOMINERTE: Steinar Opstad (t.v)(foto: Laurent Denimal), Jo Eggen (foto: Stine Friis Hals) og Mona Høvring (foto: Agnete Brun) er nominert til årets Vindtorn poesipris.

Smakebit

Har du lyst til å oppleve de tre nominerte og få et innblikk i deres forfatterskap? 29. janar kan de tre forfatterne ses og høres på Drammen Kulturhus. De vil lese opp fra sine verker under et arrangement i regi av Drammen poesiklubb. Her har du en unik mulighet til å høre det aller ypperste av poesi Norge har å by på akkurat nå.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Begrunnelse for nominasjonene

Her kan du lese et utdrag av juryens begrunnelse for nominasjonene:

Jo Eggen

Jo Eggen har i fire og et halvt tiår vært en av de fremste i den norske litterære offentligheten, som poet og gjendikter. Aldri dominerende, men skarp, klar og politisk. Som gjendikter, konsentrert om russisk 1800-tallslitteratur, er han blant de mest betydningsfulle.

Hans oversettelser bevarer det særegne «skapt på et fremmed språk» samtidig som diktene står «på egne bein kunstnerisk», som litteraturforsker og kritiker Audun Johannes Mørch uttrykker det.

Den filosofiske holdningen i Jo Eggens forfatterskap er tydelig. Det er som han skriver allerede i debuten, Ting og tings skygger (1980): «Å trenge inn / til tingens innerste vesen / og ikke bli der». Gjennomgående viser samlingene hans en tro på dette grepet, en tro på at man gjennom et lyrisk språk kan nå inn til tingene, vise dem fram på måter som annet språk ikke kan, og en likeledes tro på diktet.

Mona Høvring

Mona Høvring har med sine sju diktsamlinger ryddet seg en helt egen plass i norsk poesi. Ved å bringe eventyret, anekdoten og en språklig løssluppenhet inn i poesien har hun skapt et uttrykk som leseren umiddelbart vil gjenkjenne som Høvrings.

Språket er også umiskjennelig: et radikalt bokmål ispedd nynorske ord og gammelmodige uttrykk. Den skakke, egensindige ordbruken og den uærbødige omgangen med diktsjangeren skaper en følelse av uforutsigbarhet og frihet i lesningen. Her kan alt skje – og vi aner det allerede når hun innleder debuten IIK! Ein dialog (1998) med et Arkhilokos-sitat: «Nå er det ingenting som lenger kan forbløffe oss: / alt er blitt mulig, vi vedkjenner oss alt, / vi kan ikke benekte noe nå (…)». Det som følger, er en dypt original diktsamling lagt i munnen på Arkhilokos og (eks-)forloveden Neobulé, som leker med sitt romerske forelegg på våkent og freidig vis.

Steinar Opstad

Steinar Opstads forfatterskap står i en særstilling i norsk poesi. Det utstråler helt fra debutsamlingen Tavler og bud (1996) en integritet som inviterer leseren inn til en porøs nærhet, et sakralt rom som likevel sprekker opp i levende og personlige bilder.

Det er ikke et ufarlig sted dikteren inviterer til. «Opstads dikt kan være like fortærende som ild, like rammende som øks, både mot bibelspråk og dagligtale», skriver anmelder Tom Egil Hverven.

Opstad er også en kunnskapsrik og dedikert leser, og har gjennom gjendiktninger, essaystikk og redaktørarbeid bidratt til å løfte fram nye sider ved både etablerte og underbelyst forfatterskap. Han har vært og er fortsatt en livnærende kraft i den norske poesikroppen gjennom snart tretti år.

Juryen består av:

  • Henning Bergsvåg (juryleder)
  • Hans Kristian Rustad
  • Ted Granlund
  • Katrine Heiberg
  • Cathrine Strøm