Litt er veldig mye bedre enn ingenting

Stiv i kroppen, sa du? For meg kom vendepunktet da kroppen var blitt så stiv at jeg ikke klarte å slenge benet over sykkelsetet. Fra den dagen har jeg gjort øvelser morgen og kveld, sånn jeg burde gjort de siste 10 årene.

Sist endret:

Skrevet av: Ingeborg Johannessen (45), kommuneoverlege

Det skal så utrolig lite til å bli i dårligere form! Å ikke være i aktivitet i hverdagen er en av de store helseutfordringene i vår tid. Derfor er 10 mai, verdens aktivitetsdag, en dag vi vil løfte fram.  

Kroppen forfaller raskt 

Det skal ikke mer til enn at en frisk person blir liggende i sengen i noen dager før kroppen forfaller merkbart. Ikke bare reduseres muskelmasse og muskelstyrke. Det skjer også negative endringer i hjerte- karsystemets funksjon og struktur.

Å være inaktiv hele livet har tilsvarende effekt. Det gir skadelige forandringer som synes å fremskynde kroppens aldringsprosess. Mye tyder på at hverdagsaktivitet er vel så viktig for helsa som trening.  

Så, bare mellom oss sagt: Jeg er mer takknemlig enn jeg vil innrømme for el- sykkelen mannen min kjøpte da jeg ble 40. Selv om jeg ønsket vi kjøpte i et utendørs boblebad.

Det å sykle i stedet for å kjøre, ta trappa i stedet for heisen eller reise seg og gå litt i løpet av en ellers stillesittende arbeidshverdag, påvirker helsen vår mer positivt enn vi tidligere har trodd.   

En jente bakfra, med rosa sykkelhjelm, sykler på en sti ved et vann
ALT HJELPER: Sykle i stedet for å kjøre bil, ta trappen i stedet for å ta heis eller gå i stedet for å ta bil til butikken.

Er ett minutt nok? 

En viktig grunn til at jeg klarer å gjøre enkle øvelser morgen og kveld, er at jeg legger lista veldig lavt. Det tar meg ca. ett minutt. Noen få tøyeøvelser, 10 armhevinger og et par mageøvelser. Jeg tar meg i å tenke det er patetisk lite. Men legger jeg lista høyere, vet jeg at det er en god sjanse for at jeg dropper det oftere. Så derfor holder jeg meg til det enkle.  

Det gjelder å komme inn i en positiv stim. Når jeg gir meg selv en mental klapp på skuldra for det jeg får til; øker det sjansen for at jeg får til mer. Derfor vil jeg be deg som leser tenke etter: Tenker du nå først på sist gang du lyktes med å være aktiv, eller sist du ikke fikk det til? Å fokusere på det du faktisk får til kan være motiverende i seg selv.  

Trening hjelper mot smerter 

Mange av oss har litt vondter. Det er fort gjort å tenke at når noe gjør vondt, er det hvile som teller. I realiteten er det beste å holde seg i aktivitet som ikke forverrer smertene. De enkle øvelsene jeg gjør, har også gjort at jeg har litt mindre smerter i skuldre og rygg. 

To menn, et gående barn og et barn i vogn på tur til et utkikkspunkt i skogen.
PÅ TUR: Fysisk aktivitet gjør oss friskere.

Det er aldri for sent 

Effekten av å bevege seg er stor hele livet, også hvis du har passert 60. Faktisk har aktivitet enda større helseeffekt enn man før har trodd. Trening reduserer risiko for en hel rekke tilstander, inkludert diabetes, hjerneslag, bryst- og tarmkreft, depresjon og demens.  

Helsedirektoratet har nylig utarbeidet en kalkulator for å beregne antall friske leveår vunnet i en befolkning avhengig av aktivitetsnivå. Denne viser blant annet:  

  • Hvis du er 20 år og sitter stille hele dagen, kan så lite som 10-15 minutters rask gange daglig gi deg nesten 8 flere friske leveår. Hvis du får til 150 minutter med litt anstrengende fysisk aktivitet i uken, vinner du nesten 11 friske leveår.  
  • Hvis du er 40 år og sitter stille hele dagen, kan så lite som 10-15 minutters rask gange daglig gi deg i overkant av  syv ekstra friske leveår. Får du til anbefalingen om 150 minutter litt anstrengende fysisk aktivitet i uken, vinner du nesten elleve friske leveår. 
  • Hvis du er 60 år og sitter stille hele dagen, kan så lite som 10-15 minutters rask gange daglig gi deg nesten syv flere friske leveår. Hvis du får til 150 minutter med litt anstrengende fysisk aktivitet i uken, vinner du nesten ti friske leveår.  
  • Hvis du er 80 år og sitter stille hele dagen, kan så lite som 10-15 minutters rask gange daglig gi deg nesten fem flere friske leveår. Hvis du får til 150 minutter med litt anstrengende fysisk aktivitet i uken, vinner du nesten syv friske leveår.  

Bli med på et løft  

Som vi alle vet, er dørstokkmila den lengste. Bli med å tenke på hvilke små grep du kan gjøre som føles overkommelige. Kan du ta trappa? La bilen stå neste gang du skal til butikken eller jobb?  

Nå som det er vår i lufta tenker jeg at jeg kan sykle enda oftere. Hva er ditt mål?  

Du kan lese mer om helseeffektene av fysisk aktivitet her:  

Fysisk aktivitet gjør oss friskere. Og med en friskere befolking øker også nærværet på arbeid, belastningen på helse- og omsorgstjenesten reduseres og gjør at flere blir selvhjulpne lengre. Det viser nye estimater fra Helsedirektoratet:  

På verdensbasis er fire av fem unge i 13-15 års alderen mindre aktive enn det som er anbefalt. Inaktivitet kan regnes som en selvstendig risikofaktor på lik linje med høyt blodtrykk, røyking og en ugunstig kolesterolprofil. 

Jente leker på  lekeapparat på en lekeplass
AKTIVITET: På verdensbasis er 4 av 5 unge i 13-15 års alderen mindre aktive enn det som er anbefalt. (Illustrasjonsfoto)

Du kan også lese om: 

Kilder: