Ønsker du å servere alkoholholdig drikk i lukket selskap eller i et åpent arrangement, må du søke om skjenkebevilling for en enkelt anledning.

Skjenkebevilling for en enkelt anledning må knyttes til en bestemt begivenhet. Arrangement som strekker seg over perioder på fra tre til seks dager, kan etter omstendighetene betraktes som en enkelt anledning. For et arrangement som varer over seks dager, må det søkes om alminnelig serverings- og skjenkebevilling.

Dette krever ikke bevilling

I utgangspunktet må alle som skal servere alkohol søke bevilling. Men du slipper å søke om bevilling når en privat person arrangerer selskap for en sluttet krets av familie eller venner. Dette kan være bryllup, fødselsdagsfeiring eller lignende.

Det er en betingelse at alkoholserveringen foregår uten betaling, og at utleier av lokalet ikke står for andre deler av arrangementet enn selve utleien av lokalet.

Frister

Kommunen må sende søknader om skjenkebevilling for en enkelt anledning, til uttalelse til politiet før det kan fattes vedtak. For å få svar på søknaden i tide før arrangementet, må det søkes senest innen:

• Fire uker (20 virkedager) for mindre arrangement (for eksempel firmafester, bryllup, jubileer og andre mer eller mindre private arrangementer.)
  • Fem uker (25 virkedager) for større arrangement (for eksempel sankthansaften, skisprinten og andre mer eller mindre offentlige arrangementer.)
  • 15. juni for større arrangementer (for eksempel festivaler og andre mer eller mindre offentlige arrangementer) som avholdes i perioden 1. august til 1. september.

I perioder med ferieavvikling (sommer, jul, påske) må man påregne lengre behandlingstid. Det anbefales i disse periodene at det søkes i god tid.

Hvem skal søke om bevilling?

Det er vertskapet for arrangementet eller selskapet som skal søke om bevilling.

Krav til søker

• Utpekes en skjenkeansvarlig som er over 20 år.
  • Ved kjøp av alkohol via engrossalg, må det utpekes styrer og stedfortreder med bestått kunnskapsprøve (lenke til side) og være over 20 år.
  • Bevillingshaver og personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten, må ha utvist uklanderlig vandel

Hvordan søke?

Bruk Søknadsskjema for enkeltanledning Du må laste opp digitale vedlegg.

Vedlegg:

• Godkjenning fra gårdeier/grunneier på at søker disponerer lokalet/arealet hvor servering skal foregå.
  • Målsatt tegning av lokalet/arealet som søkes godkjent for servering av alkohol. Barer eller lignende skal være inntegnet.
  • Plan for vakthold, kontroll med utskjenking.
  • Kopi av bestått kunnskapsprøve for styrer og stedfortreder. Dette gjelder bare når arrangør skal kjøpe alkohol via engrossalg.

Saksbehandling

Når søknaden er mottatt i kommunen, vil søker motta skriftlig bekreftelse via Altinn til bevillingshaver. Dersom søknaden ikke er fullstendig, vil søker i samme brev bli varslet om hva som mangler.

Når fullstendig dokumentert søknad er mottatt, blir det innhentet vurdering fra politiet. Dersom det er merknader til vandel, vil søker få mulighet til å gi en kommentar før kommunen vurderer søknaden.

Kommunen legger vekt på arrangementets karakter og målgruppe, trafikk- og ordensmessige forhold og hensynet til lokalmiljøet for øvrig, og om bevillingssøker og andre sentrale personer er egnet til å ha bevilling. Drammen kommunes retningslinjer legges også til grunn for vurdering av om bevilling bør gis.

Det treffes administrativt eller politisk vedtak som sendes søker.

Lokale regler