Nå er damene borte

Skulpturene av de to damene på bybrua er fjernet, puttet i kasser og fraktet bort. Når den nye bybrua er på plass kommer også damene tilbake.

- Alt gikk veldig fint. Det må gjøres ordentlig, så det tok litt tid å få dem ned. Men nå ligger damene trygt i embalerte kasser, sier Bjørn Tore Hansen, kunstformer for Kristiania Kunst- & Metalstøberi.

Den ene av statuene på bybrua er tatt nes og står på brua før den skal plasseres i en eske for oppbevaring.
BILDE: Statuene ved bruenden av brua er nå tatt ned og flyttet for oppbevaring.

Etter forsiktig å ha saget av boltene som var festet i fundamentene, ble damene stroppet fast i flatstropper og en kran løftet dem av fundamentene og ned i store kasser mandag ettermiddag. De neste årene skal de få hvile seg blant isoporkuler i kassene, før de kommer på plass igjen når den nye bybrua er ferdig.

400 kilo

Det er kunstner Nic Schiøll som er kunstneren bak skulpturene av de to damene på brua. Navnene er på dem er Sjøen og By og land, og bronsestatuene ble laget i 1952. De to er omtrent 2,50 meter høye og veier omtrent 400 kilo.

Det var Kristiania Kunst- & Metalstøberi som støpte statuene i sin tid, og deretter monterte dem på bruenden. Mandag var Bjørn Tore Hansen, kunstformer for Kristiania Kunst- & Metalstøberi og fjerde generasjon i familiebedriften, altså på plass for å bistå i arbeidet med å få statuene trygt ned.

Damene på brua flyttes

det jobbes med å feste fast statuen med stopper statuen festes til krana statuen er klar til å bli løftet statuen løftes opp i luften statuen får et lite stopp på brua før den skal legges i eske statuen løftes på plass i esken statuen ligger i en eske med isoporkuler

Følg byggingen 

Er du interessert i å lese mer om bybrua, og følge rive og byggeprosessen, kan du klikke deg inn siden om bybrua.