Drammen kommune ønsker å være en god kommune for fastleger. Denne nettsiden er ment som et hjelpemiddel for fastleger å finne viktig informasjon om samhandling med kommunale tjenester og tips og triks i fastlegehverdagen.
Vi ønsker tilbakemeldinger fra dere på hvordan nettsiden kan bli bedre. Kommuneoverlegene ønsker også tilbakemeldinger på hvordan vi og kommunen for øvrig kan bidra til at deres hverdag som fastleger blir bedre.
Kom gjerne med innspill til ingeborg.johannessen@drammen.kommune.no eller mfv@drammen.kommune.no.
Kommunens tilbud
Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PP-tjenesten) er kommunens rådgivende og sakkyndige instans for barn, ungdom og voksne med særlige tilretteleggingsbehov.
Kompetanseteam levekår gir bistand til ansatt i kontakt med levekårsutsatte familier. Gjennomfører samtaler og kartlegging av familiesituasjon, koordinerer offentlig og frivilling tilbud til familier og gir råd og veiledning i enkeltsaker.
Familieteam har lang erfaring knyttet til utfordringer for barn, unge og familier. Familieteam tilbyr veiledning og behandling i forhold til kommunikasjon, relasjoner, samspill, psykiskhelse hos barn/unge og mye mer og har nært samarbeid med barnehager, skoler, PPT, helsesykepleiere, barnevern, BUP og fastleger.
Ungdomstorget er et frivillig tilbud der ungdommer mellom 13 og 25 år kan få praktisk hjelp, råd og veiledning. Ungdomstorget er et samarbeid mellom Helsefremmende tjenester 0-100, NAV, Oppfølgingstjenesten (OT), Voksenopplæringen, Barnevernet og Psykisk helse og rus i Drammen kommune og Viken fylkeskommune.
Psykisk helse og rus. Kommunens oppfølgingstilbud består av: Mottaket for Psykisk helse, rus og avhengighetsarbeid, oppfølgingstjenester, lavterskel helsetilbud, dagtilbud og aktivitetssentre, boligtilbud for personer med rusproblematikk og råd og veiledning ovenfor pårørende og rask psykisk helsehjelp.
Rask psykisk helsehjelp er et lavterskeltilbud/korttidstilbud som tilbyr kurs, veiledet selvhjelp og samtaleterapi til personer med angst og/ eller milde til moderate depresjonsplager, samt søvnvansker. Tilbudet omfatter innbyggere over 18 år som er bosatt i Drammen.
Tilbud ved Læring- og mestringssenteret Lærings- og mestringssenteret tilbyr ulike kurs og grupper for mennesker med kroniske lidelser og tilstander for bedre mestring av hverdagen. En trenger ingen henvisning for å delta.
Ungdomstorget er et frivillig in-tilbud der ungdommer mellom 13 og 25 år kan få praktisk hjelp, råd og veiledning. Ungdomstorget er et samarbeid mellom Helsefremmende tjenester 0-100, NAV, Oppfølgingstjenesten (OT), Voksenopplæringen, Barnevernet og Psykisk helse og rus i Drammen kommune og Viken fylkeskommune.
Fengselshelsetjenesten Innsatte skal gis et helsetjenestetilbud tilpasset den enkeltes behov etter en individuell vurdering.
Hjemmetjenesten Hjemmesykepleie er et tilbud til innbyggere som har et behov for nødvendig helsehjelp, opptrening, opplæring eller hjelp til å mestre daglige aktiviteter i hjemmet. Hjemmesykepleie kan for eksempel omfatte sårbehandling, personlig stell, medikamenthåndtering eller oppfølging av sykdom i samarbeid med fastlegen.
Praktisk bistand Hjemmehjelp er en tjeneste til personer med ulike helsemessige utfordringer som har behov for bistand til å mestre praktiske gjøremål i hjemmet som renhold, skift av sengetøy, klesvask eller bestille matvarer.
Frisklivssentralen er et tilbud for personer som ønsker å endre levevaner innen fysisk aktivitet, kosthold eller tobakk.
Hjelpemidler og teknologi Kommunen har et eget lager med enkle hjelpemidler. For å låne hjelpemidler må vedkommende ha nedsatt funksjonsevne for en kortere eller lengre periode.
Tilbud ved Læring- og mestringssenteret Lærings- og mestringssenteret tilbyr ulike kurs og grupper for mennesker med kroniske lidelser og tilstander for bedre mestring av hverdagen. En trenger ingen henvisning for å delta.
Sterk og stødig - Treningsgrupper for seniorer «Sterk og stødig» er for hjemmeboende eldre med begynnende ustøhet, som går uten hjelpemidler innendørs og fortsatt klarer seg i eget hjem, uten særlig bistand.
Skolehelsetjenesten Helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal bidra til å fremme helse, forebygge sykdom, skader og sosiale vansker. Tjenesten er gratis og et lavterskeltilbud.
Fysio- og ergoterapitjenester for barn og unge Fysio- og ergoterapitjenester for barn og unge tilbyr oppfølging til barn og unge 0 – 18 år. Fysio- og ergoterapeutene tilbyr kartlegging, tilrettelegging, trening og veiledning for barn som har utfordringer med å utføre daglige aktiviteter i hjem, skole og på fritiden.