Hver og en av fargene i den visuelle profilen har sin helt egen historie for hvorfor akkurat den er valgt ut.
I fargepaletten er det fire farger som er de faste fargene. Fargene har fått navnene Fjord, Tømmer, Granitt og Morgendis. Dette er de historiske fargene som skal være de bærende og mest fremtredende i profilen og de som gjør at man kjenner igjen Drammen kommunes visuelle uttrykk. Fargene er inspirert av naturen i kommunen.
De seks dynamiske fargene speiler også kommunen vi bor i. Det er elementer vi omgir oss med i hverdagen. Fargene er hentet fra naturen rundt oss og fellestrekk fra hele kommunen. Fargene er inspirert av brosteinen, av vakre orkideer som skogfrue og marisko, kraftfulle grønne trær, vårens yrende blomstring og høstens fargespill.
Alle farger i paletten kan brukes i fargetoner og brukes primært når fargen skal brukes ton-i-ton eller som heldekkende bakgrunnsfarge.
Fjorden og elva er hovedpulsåren i drammensområdet. Vannet har ført råvarer til industrien og fraktet ferdige produkter videre ut i verden. Fjorden og elva har vært helt avgjørende for næringslivet og samfunnene i kommunen.
Den rødaktige granitten i drammensområdet har vært brukt av folk i flere tusen år, i alt fra helleristninger til bruk som minnesteiner, murer, brostein og kantstein.
Tømmer har vært drammensområdets viktigste eksportvare og vår største inntektskilde i flere hundre år. Tømmeret har lagt grunnlaget for Drammen by og senere papirindustrien.
Morgendisen kan ligge og sveve mykt over tjern i skogen, elva og fjorden, og fanger lyset og omgivelsene på en helt unik måte.
Et tydelig innslag i hele kommunen, og fargen er utgangspunkt for gråtoner som kan brukes i fargepaletten.
Rødtonen er hentet fra rød skogfrue, en orkidé det ikke finnes mange av i Norge. Orkideen er fredet.
Gultonen er hentet fra marisko, én av de største orkideene vi har i Drammen. Orkideen er sjelden i Norge og fredet.
Den lysegrønne fargen er hentet fra fargespekteret i kommunen om våren.
Den rødbrune fargen er hentet fra fargespekteret i kommunen om høsten.
Den mørkere grønnfargen er hentet fra skogen og marka som brukes av mange innbyggere til rekreasjon.