2.1 Nasjonale og regionale føringer
Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2019-2023:
- Kommunens boligpolitikk og boligplanlegging er en integrert del av kommunenes strategi for samfunns- og arealutvikling.
- Kommunene legger til rette for en variert befolkningsstruktur gjennom god tilgang på boligtomter som grunnlag for tilstrekkelig, variert og sosial boligbygging.
- Tar boligsosiale hensyn i areal- og samfunnsplanleggingen gjennom krav til boligstørrelse og nærområder, og ved å regulere nok boligtomter.
- Kommunene planlegger for et tilbud av tilrettelagte boliger for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne.
- Kommunene planlegger aktivt for å motvirke og forebygge levekårsutfordringer og bidrar til utjevning av sosiale forskjeller.
- Kommunene legger universell utforming til grunn i planlegging av omgivelser og bebyggelse og ivaretar folkehelsehensyn i planleggingen.
Nasjonal strategi for den sosiale boligpolitikken – «Alle trenger et trygt hjem» med 4 hovedmål:
- Mål 1: Flere skal kunne eie egen bolig
- Mål 2: Leie skal være et trygt alternativ
- Mål 3: Sosial bærekraft i boligpolitikken
- Mål 4: Tydelige roller, og nødvendig kunnskap og kompetanse
Statsforvalteren i Oslo og Vikens forventningsbrev til kommunene 2022 og forventninger til kommunal arealplanleggingen:
- Sosial boligpolitikk – viktig del av sosial bærekraft: Statsforvalteren ønsker at kommunene tar i bruk alle tilgjengelige virkemidler for å få sosial bærekraft inn i kommunal planlegging.
- By- og tettstedsutviklingen må skje med kvalitet. Kommunene må jobbe kunnskapsbasert, systematisk og langsiktig med folkehelsearbeidet, og ivareta boligsosiale hensyn.
- Utfordringer knyttet til fortetting kan løses gjennom helsefremmende tiltak der det legges vekt på trygghet, sosiale møteplasser og tilgang til grønne områder for fysisk aktivitet, lek og rekreasjon.
- Langsiktig areal- og boligplanlegging er vesentlig for å møte framtidige demografiutfordringer og ta boligsosiale hensyn i areal- og samfunnsplanleggingen, gjennom krav til boligstørrelse og nærområde og planlegge for et tilbud for tilrettelagte boliger for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne
- Statsforvalteren legger vekt på at kommunene gjennom tilrettelegging for tilstrekkelig og variert boligbygging også bidrar til å fremskaffe boliger til vanskeligstilte grupper.
2.2 Kommunale føringer
Kommuneplan for Drammen kommune, føringer i samfunnsdelen:
- Sikre lokal variert boligsammensetning.
- Legge til rette for boligbygging som sikrer sosial bærekraft i boområder og nærmiljøer.
- Drammen har godt tilrettelagte og trygge bomiljøer.
- Legger til rette for et mangfold av boligtyper i alle kommunedelene.
Kommunens planstrategi ble vedtatt i juni 2020. I planstrategien ble det vedtatt å utarbeide en temaplan for boligutvikling.
Kommunestyret vedtok følgende verbalvedtak i forbindelse med behandling av økonomiplan 2020 – 2023:
Tredje boligsektor. «Rådmannen bes fremme en egen boligpolitisk plan som sikrer et mangfold av boliger og etablering av en tredje boligsektor"
Temaplanens mandat
- Temaplanen skal ta utgangspunkt i føringer i kommunens samfunnsdel.
- Temaplanen skal beskrive kommunens virkemidler for tilrettelegging av et mangfoldig boligtilbud for alle innbyggere, og kommunens virkemidler for tilrettelegging for boligvekst og boligutvikling.
- Temaplanen skal se boligtilbud i sammenheng med inkludering og integrering, slik at et mangfoldig tilbud også omfatter geografiske forhold og befolkningssammensetning, med mål om å unngå segregering.
- Mulighetene og behovet for etablering av en tredje boligsektor skal utredes og vurderes.
- Temaplanen skal foreslå overordnede strategier for boligsosialt arbeid, herunder tilrettelegging av boformer tilpasset ulike sykdomsbehov.
- Temaplanen kan inneholde konkrete tiltak.